maanantai 16. lokakuuta 2017

Viikonloppureissuilua - Kööpenhamina

Tämä viehättävä pikkukaupunki on ainoastaan tunteroisen lennon päässä Frankkulasta. Tai sitten mikäli on yhtä myöhäinen lennonostaja kuin minä, vähintään kuuden tunnin ja Brysselin päässä :D

Majoitus järjestyi näppärästi AirBnb:lta hintaan 360€ to-su, eli neljään pekkaan hyvinkin edullisesti. Parasta Kööpenhaminassa hyggen lisäksi (ellet tiedä vielä mitä hygge on, googlaa), on lyhyet välimatkat! Epäkäytännöllisistä matka-ajoista johtuen olen kentällä puolen yön aikaan, ja vartti myöhemmin olen ulkona taksista määränpäässä. Keskusta, ruokapaikat ja kaikki kiinnostava on maksimissaan vartin metro- tai junamatkan päässä. Mahtavaa joustavuutta!

Perjantaina lähdemme aamupalan jälkeen kävelykierrokselle. Valitsimme Sandemannin aiempien erinomaisten kokemusten perusteella, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun kyseinen firma ei toimita loistavaa laatutasoa. Oppaana on Färsarelainen sotilaallista puhetahtia ylläpitävä mies, jonka englannin aksentti on niin haastava, että brititkään eivät tahdo ymmärtää mitään. Kierros tulee kuin paperista luettuna murtavan konekiväärin suusta. Vaikka asia on mielenkiintoista, keskittymiskyvyllä on rajansa, ja jätämme kierroksen puoliväliin. Tämän jälkeen käppäilemme kauniilla ranta-alueella ja käymme Smörrebröd-lounaalla.



Pienen lounaan ja aquavitien jälkeen suuntaamme Christianiaan, eli Kööpenhaminan armeijan vallatulle kasarmialueelle 70-luvulla perustettuun vapaakaupunkiin. Alun idyllisyyden jälkeen Christiania on nykyään anarkistien lisäksi huumekaupan keskus, ja kadulla myydään ainakin ruohoa avoimesti. Vielä on sen verran aikaista, että hankala sanoa mitä iltameininki sitten on. Alueella on kuitenkin sähköt ja ilmeisesti olut- ja ruoka-ostoksistakin saa kuitit eli ei homma nyt huumekauppaa lukuunottamattamatta kovin anarkistiselta kuulosta.

Christianian puistikkoa, huumekadulla kuvien ottaminen oli kielletty.

Pitkän päivän jälkeen suuntaamme kämpille, ja laitamme kotona ruokaa (tai siis muut laittavat, minä nukun..). Illaksi lähdemme vielä taiteiden yöhön, ja käymme Carlsbergin panimoalueella katselemassa vanhoja rakennuksia, joissa on tarjolla modernia taidetta, performansseja, musiikkia ja tietysti olutta. Olemme kuitenkin kiltisti ennen kymmentä nukkumassa, ihanaa :)

Maisemia Carlsbergin panimoalueen laitamilta

Lauantaina hyppäämme junaan ja painelemme Örestadtiin katselemaan arkkitehtuuria. Juna on automaattijuna, jossa etu- ja takaikkunat ovat auki. Pääsemme rynnimällä eturiviin ja olemme kuin lapset huvipuistossa, kun on niin jännää :D Paikan päällä otamme alle hienot kaupunkipyörät, joissa on sähkömoottori, navigattori ja kaikki herkut. Ensi kerta sähköpyörällä on vähän jännää kun ei vielä alussa tunnista, missä vaiheessa moottori alkaa puskemaan vauhtia ja kurveissa ja hitaassa ajossa saa olla ekstratarkkana. Ajelemme kuitenkin tyytyväisenä tunnin ympäriinsä ja ihmettelemme kauniita taloja. Sen jälkeen muut shoppailevat Tanskan suurimmassa ostoskeskuksessa, ja minä selailen asuntoilmoituksia.

Öresundin maisemia junan etuikkunasta

Iloinen sähköpyörilijä

Tästä suuntaamme suoraan kaupungille, ja uusiin kauppahalleihin sekä kahville. Tämän jälkeen olemme varanneet illallisen vanhalta teurastamoalueelta Pate Patesta. Kasvissyöjillekin löytyy evästä ja ruoka on erinomaista. Tämän jälkeen kiertelemme muutamia drinkkibaareja samalla alueella, ja lähdemme kävelemään kotiin päin aikomuksena istahtaa vielä mennessä johonkin. Menomatkalla kaikissa pubeissa on joko täyttä tai niissä saa polttaa, joten päädymme Carlsbergin aseman viereen pikkuruiseen suloiseen hyggeilypaikkaan, joka kruunaa illan.

Sunnuntaiksi olen ottanut aamulennot, jotta ehdin vielä illalla olla hetken aikaa kotona. Toiveajattelua, jatkolento Brysselistä on yli kaksi tuntia myöhässä Frankfurtin sumun takia, eli lopulta olen kotona kuuden jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti