maanantai 16. marraskuuta 2020

Suuri Neuvolavertailu Suomi vs. Saksa

Disclaimer:

Tämä vertailu on täysin yhden henkilön kokemuksiin perustuva ja sisältää 0 tuntia tieteellistä tutkimusta, mutta sitäkin enemmän muistiaukkoja, mahdollisia virheitä sekä täysin subjektiivisia mielipiteitä. Eli näin totuuden jälkeisellä aikakaudella, täydellistä tekstintuotantoa!

Suomen plussat:

1) Tukitoimia löytyy joka sormelle, ja neuvolantäti keskittyy paljon henkiseen hyvinvointiin, voimavaroihin ja riskien kartoittamiseen.

2) Puoliso otetaan huomioon ja puolison valmentaminen, riskikartoitus ja voimavarat kartoitetaan yhtä tarkasti kuin äidin. Tervetullut joka käynnille.

3) Neuvolatäti on teoriassa sama kuin muiden lasten hoidosta vastaava neuvolatäti, jolloin hoitosuhteen muodostuminen on teoriassa mahdollista. (Tosin tähän mennessä täti on ollut joka käynnillä eri, tämä plussa siis ainoastaan teoreettinen). Kaikki tätit ovat mukavia ja osaavat asiansa.

Saksan plussat:

1) Ensimmäinen käynti tapahtuu heti plussan jälkeen. Ensikäynti sisältää labrat, ultran, ruokavalioneuvonnan ja riskiarvion.

2) Kaikki käynnit, ultrat, ja labrat tapahtuvat kertakäynnillä omalla gynellä kerran kuukaudessa.

3) Yhteydenottopaikkoja on kaksi: Oma gyne ja sairaala.

Suomen miinukset:

1) Ensimmäinen neuvolakäynti tapahtuu niin myöhään, että jos harrastaisin mitään riskikäyttäytymistä niin vauva olisi jo menetetty. Tuntuu vähän hassulta puhua ruokavaliosta ja päihteiden käytöstä kun raskaus on jo kahdeksatta viikkoa menossa. Ensimmäinen ultra, mikä monelle lienee konkretisoi raskauden (ja ehkäpä ehkäisee riskikäytöstä?) on minulla niin myöhään, että kromosomitestejä ei enää voida tehdä.

2) Jokainen asiakasprosessin osa toimii varmasti itsenäisenäisenä osana optimaalisesti, mutta en usko kenenkään olleen kiinnostunut kokonais-asiakaskokemuksesta. Käyn siis neuvolassa kodin lähellä, mutta joka ikiseen labraan pitää ajaa keskustaan - siis etsiä parkkipaikka, maksaa parkkimaksu ja menettää 1-1,5 h työpäivästä. Ultra on vielä pahempi, sinne pitää ajaa keskussairaalaan ja maksaa vielä enemmän parkkimaksua. Makaan huonovointisena massalabran vessan lattialla ja mietin, että Saksan gynellä oli edes sänky sivuhuoneessa..

3) Lääkäriin pääsy on monimutkaista ja vaikeaa. Kysyn raskauteen liittyvästä vaivasta, joka on mahdollinen riski vauvalle. Neuvolalääkärille ei ole aikoja. Saan ohjeen soittaa terveyskeskuslääkäriaikaa, ja sopivat repliikit puheluun että saan vaivan kuulostamaan riittävän pahalta, jotta saan varmasti ajan. Ei tunnu kovin eettiseltä, en soita. Mainitsinko jo, että sain Saksan gyneltä reseptit samalla käynnillä suoraan käteen?

4) Jokaiselle asialle on oma yhteydenottotaho ja kaikki ajanvaraukset tehdään itse eri nettiosoitteiden ja puhelinnumeroiden takana itse. Labravarauksissa pitää itse muistaa millaista labraa on varaamassa ja millä raskausviikolla se pitikään tehdä.

Saksan miinukset:

1) Seurannan miellyttävyys riippuu täysin oman gynen persoonasta. Ensimmäinen tapaus on vanhakantainen pomottaja, jonka mielestä henkilökunta ja asiakkaat ovat lähinnä tiellä. Henkilökunnalle varsinkin pitää huutaa jokaisesta sekä todellisesta, että kuvitellusta virheestä. Seuraava gyne on leppoisa, asiantunteva ja ystävällinen herrasmies joka arvostaa ja ottaa aikaa sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

2) Vaikka yksittäinen käynti gynellä ei välttämättä vie hirvittävästi aikaa, tulee välillä mieleen onko seuranta jo vähän liiankin tarkkaa. Sydänkäyrässä ja ultrassa maataan joka käynnillä kerran kuussa.

3) Henkiseen hyvinvointiin täytetään yksi lappu, ja sisällöstä ei ikinä keskustella.

4) Raskaus on ilmeisesti "naisten juttu" ja puolison mukaantulo pitää sopia aina etukäteen. Tavalliselle seurantakäynnille hänen ei oleteta osallistuvan, mutta rakenneultraan sain lisenssin.


Muita hämmennyksen aiheita

- Saksassa muistaakseni suositellaan raskauden aikana rooibos- ja yrttiteetä. Suomessa nämä ovat kiellettyjä. Juon flunssaan litrakaupalla rooibosta ennen kuin muistan, että eihän näin saanut Suomessa tehdä. Fail.

- Täysin henkilöstä riippuvat hoitolinjaukset, sekä Suomessa että Saksassa. Jos annan kahdelle samassa tehtävässä olevalle henkilölle saman tiedon, toimintaohje on eri. Testattu useissa tapauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti