keskiviikko 6. elokuuta 2014

Asunnon etsimisopas

Asunnon etsintä voi olla haastavaa varsinkin koulujen alkamisaikoihin ja syksyllä, eli kannattaa aloittaa ajoissa. Asuntoja löytyy mm. Immobiliencoutista (www.immobilienscout24.de) ja välittäjien omilta sivuilta, joissa on yleensä viimeisimmät tiedot. Kimppakämppäelämää voi etsiä samalta sivulta tai osoitteesta www.wg-gesucht.de (HUOM! Lue True Story tekstin lopusta!).

Suosituimmilla alueilla asunnon saamiseen joutuu todella tekemään töitä. Näyttöihin pääsee parhaiten soittamalla, suurin osa välittäjistä puhuu englantia. Näytön jälkeen ilmoitetaan välittäjälle kiinnostus asuntoon, ja tämän jälkeen voi joutua täyttämään tietolapun johon kirjataan perustiedot palkkatuloja myöten. Näistä vuokranantaja sitten seuloo haastatteluun pääsevät, ja haastattelun jälkeen tehdään asukasvalinta.

Muuttamiskustannuksiin uppoaa helposti pari tuhatta euroa omaan asuntoon muutettaessa. Mikäli asunnon ottaa välittäjän kautta, välittäjälle maksetaan provisio joka on tyypillisesti 2,38 kertaa kuukausivuokra. Vakuudet taas ovat luokkaa 2-3 kuukausivuokra, tosin näistä voi olla mahdollista neuvotella vuokranantajan kanssa. Vuokra-asuntoon ei tyypillisesti kuulu keittiötä, mikäli kuuluu, se on mainittu asunnon tiedoissa nimellä Einbauküche tai EBK. Keittiön voi ostaa joko edelliseltä vuokralaiselta, uutena tai kirpparipalstoilta, esim. Flohmarktgruppe –sivut facebookissa. Pienten asuntojen keittiöt ovat todella pieniä eivätkä yleensä sisällä esim. uunia. Lisäksi kannattaa huomioida, että yhteiskäyttöisiä pesukoneita on aika vähän, joissain asunnoissa on kellarihuone johon saa viedä oman pesukoneen, toisissa pesukoneliittymät ovat asunnon sisällä ja toisissa niitä ei ole ollenkaan.

Asunnon valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että kesä on pitkä ja kuuma, eli eteläpuolen asunnot kuumenevat sietämättömiksi lämpimimpinä kuukausina. Samasta syystä periaatteessa romanttiselta kuulostava kattohuoneisto (Dachgeschlosswohnung) ei välttämättä ole paras vaihtoehto, ellei sitten ole valmis sijoittamaan ilmastointilaitteeseen.

Pienissä asunnoissa vuokrataso Frankfurtissa ja Darmstadtissa on n. 650e / 25-35 m2 yksiö. Asuntohaussa ilmoitetaan kylmävuokra (Kaltmiete), ja tämän päälle tulevat lämmityskulut, sähkö, vesi, netti sekä mahdollisesti muut sivukulut (Nebenkost) eli esim. roskien vienti ja isännöintipalvelu. Asunnon vuokraaja on velvollinen ilmoittamaan edellisen vuokralaisen sähkö- ja lämmityskulut.

Mikäli saavut kaupunkiin pelkän matkalaukun kanssa, kimppakämppäasuminen voikin olla näppärin vaihtoehto. Kalustetun huoneen saa helposti (tämä ei silti tarkoita ettet joutuisi maksamaan kalusteita edelliselle vuokralaiselle!) ja kämpistä löytyy oikeat keittiöt, pesukoneet, siivousvälineet ja muut perustarpeet valmiina. Lisäksi osa perheistä vuokraa ylimääräistä huonettaan ulkopuolisille, jolloin perheen kanssa jaetaan keittiöt, vessat ja suihkut, mutta toisaalta tällä taktiikalla voi saada asunnon halvalla hyvältä paikalta. Kimppakämppien (Wohnungsgemeinschaft) vuokrat vaihtelevat huoneen koosta riippuen 300-500 e / kk sisältäen kaiken.

TOP 3 -vinkit asunnon etsintään
  • Jos omaat mitään verkostoja, heitä tiedustelu samantien vesille. Parhaat kämpät eivät ikinä päädy julkiseen hakuun. Myös suomalaiset frankfurtissa -fb ryhmästä voi pyytää apua ja vinkkejä https://www.facebook.com/groups/318114551578242/
  • Mikäli tulet töihin, kirjaa työsopimukseen työnantajalle velvollisuus avustaa asunnon hakemisessa, maksaa välittäjän palkkio sekä vakuudet
  • Asuntoa hakiessasi kerro kaikki luotettavaa imagoa luovat tekijät, kuten vakituinen työpaikka, korkea palkka, kiinnostus saksan kieltä ja kulttuuria kohtaan, aikomus jäädä pidemmäksi aikaa jne., vaikka hieman kaunistellen. Välittäjälle kannattaa aina olla ystävällinen sillä hetkellä esiteltävän asunnon kunnosta tai välittäjän limaisuudesta riippumatta.

Mitä jos asuntoa ei heti löydy? Väliaikaisratkaisuna voi toimia Airbnb (www.airbnb.com) tai Darmstatin lähellä työskenteleville Griesheimissa sijaitseva Appartmenthaus Regina (www.apt-regina.de), joka vuokraa kalustettuja yksiöitä hintaan 735/kk.

- pirreliina

True Story: WG Gesucht - FAIL

Ensimmäisenä asuntona Frankfurtissa toimi 2vk ajan majatalo ja Saksalaiselta perheeltä vuokrattu huone n.30min päässä keskustasta. Asuntoja kun ei kovin helpolla keskustasta irtoa, niin päätin etsiä kimppakämppää WG-Gesuchtin kautta. Lähetin about 10 mailia eri vapaista asunnoista ja sain samantien vastauksen yhdeltä henkilöltä, joka tarjosi todella edullista ja hyvällä sijainnilla varustettua huonetta.

Kyselin mahdollisuutta spostin kautta päästä katsomaan asuntoa, mikä ei onnistunu (vuokraaja asui Isossa-Britanniassa). Valokuvia tuli mukavasti mailiin ja sovittiin jopa skypepalaveri henkilön kanssa. Hetkellisen aivokuoleman jälkeen sain jopa ajatuksen, että miten hemmetissä saan avaimet kämppään vuokranantajalta??

Googlettelin vuokranantajan nimen ja kappas: Saman nimisestä henkilöstä oli useita eri varoituksia netissä ja löytyi jopa samat valokuvat, jotka oli kuulemma asunnosta Berliinistä. Ei siinä mitään, laitoin mailia henkilölle ja kysyin avainten luovutuksesta."Rahat välittömästi vuokranantajalle ja laittaa avaimet sen jälkeen DHL kautta postilla minulle, WHAT?? Tässä vaiheessa toinenkin aivopuolisko heräsi ja uutta asuntoa etsimään. Seuraavalla viikolla tuli mailia WG-Gesuchtilta, että kyseessä huijari...

Summa Summarum:

1. Älä anna henk.koht tietoja tai tee vuokrasopparia ennen asunnon näkemistä
2. Googleta vuokranantajan nimi, jos epäilyttää
3. Moni ehdottaa skypepalaveria: ei vaikuta luotettavuuteen
4. Jos avaimet tulee postin/DHL kautta: Ei kiitos

-Jesse



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti