sunnuntai 17. elokuuta 2014

Unelmia ja toimistohommia Saksan virastoissa

Nyt kun reilu kuukausi Frankurtissa vierähtänyt ja ennen matkaa en löytänyt kunnollista tietopankkia, siitä mitä tehdä kun muuttaa Saksaan töihin, niin tässäpä olisi lyhyt ja ytimekäs rykäisy. Ensimmäinen asia luonnollisesti Saksan paperiasioissa on hommata asunto tai tarkemmin osoite, jotta virastotaivas aukeaa. Hotellien, majatalojen tai työpaikan osoite ei riitä (ainakaan minulla) ja tarvitset vuokranantajalta todistuksen asumisesta kyseisessä osoitteessa.

Bürgerbüro/Bürgeramt

Kun asunto/osoite on hommattu, niin ensimmäinen virasto on paikallinen Bürgerbüro/Bürgeramt, jonka sijainti löytyy googlesta näppärästi. Virastoon tarvitset mukaan passin ja vuokrasopparin, jotta voi rekisteröityä asukkaaksi. Saat postissa viikon sisällä henkilökohtaisen tunnistenumeron.

Rekisteröinnin yhteydessä sinulta kysytään uskontoasi ja kannattaa muistaa, että kirkollisveroa kannetaan myös Saksassa vaikka siitä ei virkailija mitään mainitse. Kun vaihdat asuntoa Saksassa, niin uusi osoite on ilmoitettava virastoon henk.koht käynnillä. Vastoin kaikkia ennakkoluuloja asiointi oli itsellä nopeaa ja vaivaton, sillä kaikki suoriuduin ilman Saksankielen taitoa tästä alle 5min!

Finanzamt

Seuraava virasto on Finanzamt, jonka sijainnin saat selville Bürgerbüro/Bürgeramt vierailun yhteydessä tai googlen kautta. Finanzamtista saat itsellesi veronumeron, jotta palkanmaksu on mahdollista. Kannattaa huomioida, että sinulle tarkoitetun Finanzamtin sijainti riippuu asuinpaikasta. Itse asuin Bad Soden alueella ja jouduin käymään eri paikassa, kuin keskustassa asuvat työkollegani. Bürgerbüron ja Finanzamtin asiointia ei voi tehdä samana päivänä, sillä tiedon siirtyminen näiden kahden laitoksen välillä kestää 1 työpäivän.

Finanzamtiin tarvitset mukaan passin ja ota varalta mukaan Burgerburosta saadut todistukset, sekä jos olet naimissa niin todistus siitä. Saksan verotus eroaa Suomen käytänteistä, mutta sen kertomiseen ei meikäläisen taidot vielä riitä. Asiointi oli itsellä hyvin helppoa ja nopeaa, sillä ulkona oltiin alle 10min!

Pankkitilin avaaminen

Frankfurt on pankkien luvattu kaupunki, joten valinnanvaraa riittää. Palkanmaksua varten tarvitset Saksalaisen pankkitilin. Ennen tilin avaamista pitää olla hoidettuna Bürgerbüron ja Finanzamtin asioinnit. Päädyin itse käyttämään Commerzbankin palveluita, johtuen englanninkielisestä palvelusta ja verkkopankista, ilmaisesta tilistä sekä 50 € allekirjoitusbonuksesta.

Pankkiasioiden hoitaminen käy helposti, kunhan olet varannut tapaamisajan pankista. Muuton yhteydessä muista ilmoittaa pankillesi uusi osoite, jotta posti löytää perille. Itsellä tämä hoitui helposti lähettämällä tiedot ja kopio Bürgerbüron todistuksesta sähköpostilla omalle virkailijalle.

Jos jottain jäi kertomatta, niin laitelkaa viestiä. Lissäillään ja korjaillaan pikkuhilijaa!

-Jesse




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti