sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Kielen oppimisesta

Saksa, tuo rakkauden kieli <3

Vaikka Frankfurtissa ja lähiympäristösssä pärjääkin hyvin englannilla, paikallista murretta opettelemalla pääsee huomattavasti paremmin sisään paikalliseen elämään ja kulttuuriin.

Kielen käyttäminen

Heti kun osaat muutaman sanan, käytä niitä jokaisessa tilanteessa missä pystyt. Puhu itseksesi, mummolle bussipysäkillä, kysy reittiä vaikket tarvisi reittiohjetta jne. Kielitaito ei kehity kuin puhumalla. Frankfurtissa asiakaspalvelutilanteessa vastapuolen kieli näyttää helposti kääntyvän englanniksi kun itse takeltelee, mutta käännä se päättäväisesti takaisin saksaan. Jossain vaiheessa huomaat, että selviät tilanteesta ilman että tarjoilija vaihtaa englantiin.

Opetus

Paras keino on ainakin itselle opettajan johdolla opiskelu, tällöin kotiläksyt ja epäsäännölliset verbit tulee ainakin vähän varmemmin opeteltua. Jos haluaa budjettiopiskelua, kansalaisopisto eli Volkshochschule tarjoaa edullisia kursseja (Darmstadtin VHS - https://vhsonline.darmstadt.de). Jos taas haluaa panostaa, yksityisiä kielikouluja löytyy joka lähtöön. Itse opiskelen tällä hetkellä Berlizin kanssa (http://www.berlitz.de/de/Darmstadt) ja ainakin toistaiseksi puhumiseen ja todellisiin kielenkäyttötilanteisiin perustuva opetus tuntuu toimivalta. Berliz tarjoaa myös online-kursseja, jotka perustuvat netissä tehtäviin harjoitteisiin ja skype-opetussessioihin muutaman kerran viikossa.

Appsit (testattu Androidilla)

Hyvänä tukikeinona toimivat myös appsit joita voi hakata vaikka junassa tai illalla sohvalla kun ei jaksa tehdä muuta. Olen ehtinyt testaamaan seuraavat ilmaisappsit:

Duolingo: Tähän mennessä paras testatuista. Paljon sisältöä ja edistyneemmät voivat hyppiä tasojen yli. Toimii itsellä hyvin tuttujen substantiivien sukujen opetteluun. Kultaakin kalliimpi muistutustoiminto, joka muistuttaa kerran päivässä harjoittelusta.

Fun Easy Learn: Ok aloittelijalle perussanaston oppimiseen mutta sisältö loppuu aika pian kesken.

German Verbs: Toimii lähinnä verbin taivutuksen tarkistamiseen

WordPic German: Näyttää sanan johon tulee yhdistää oikea kuva ja toisinpäin. Kehittää pelkästään ei-aktiivista sanavarastoa koska sanoja ei joudu itse kirjoittamaan tai kääntämään. En suosittele oikeaan kielenopiskeluun.

Sanakirjoista käytössä on toimivaksi osoittautunut DIC-o saksa-englanti. Käännöksiin ei ihan sinisilmäisesti voi luottaa, mutta tontille pääsee ja tämä toimii myös offlinena.

TV

Vaikka dubattujen ohjelmien ja pitkien mainoskatkojen katselu ottaisi päähän, sitä kannattaa joskus silti tehdä. Teksti-tv:lta saa useisiin ohjelmiin saksankielisen tekstityksen, joka auttaa oppimista. Aloitin aikoinaan lastenohjelmista, ja nyt olen havainnut tietovisojen toimivan tietyn aihepiirin sanavaraston kasvattajana oivallisesti.

Kirjat ja lehdet

Saksankielinen maailma on ilmeisesti sen verran lukuhullua, että lähes aiheesta kuin aiheesta löytyy oma aikakauslehti. Kun kielen alkeet alkavat olla hallinnassa, kannattaa siis ostaa omaan kiinnostuksenkohteeseen liittyvä lehti vaikka kerran kuukaudessa. Pika-analyysillä rautatieasemien lehtikioskit ovat kohtuullisen kattavia. Suosittelen lukemaan ainakin muutaman jutun ääneen niin kielen sujuvuus kehittyy.

Kielen opiskelun alkuvaiheessa suosittelen myös lämpimästi lasten- tai nuortenkirjoja, jos näitä vaan jaksaa lukea. Kun kirjan valitsee oikein, aihepiiri on rajattu ja kieli kohtuullisen yksinkertaista eli lukeminen pitäisi olla kohtuu helppoa. Itselle uuden kielen oppimisessa ensimmäinen luettava kirja on aina Harry Potter, jonka juonessa pysyy mukana vaikkei kaikkea ymmärtäisikään.

Disclaimer

Ylle listatut kielenopiskeluvinkit perustuvat vahvasti omaan kokemukseen ja maalaisjärkeen eivätkä välttämättä ole pedagogisesti päteviä. Etsi oma motivoiva tapasi oppia kieltä, aseta pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteet ja tee joku tavoitteen saavuttamista auttava asia joka päivä. Kielen oppiminen on kovvaa hommaa, mutta nopeasti palkitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti