sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Jääveistoksia ja kirjoja sunnuntaiajelulla

Sunnuntain tekemisenä oli tällä kertaa vierailu viimeistä päivää auki olevaan Mainzin Eisweltiin, eli jäämaailmaan. Vanha halli oli jäähdytetty kahdeksaan pakkasasteeseen ja 400 tonnia jäätä ja lunta muokattu jää- ja lumiveistoksiksi ammattilaisten toimesta.



Lehdistötiedotteiden mukaan paikalla oli "lämmintä Glühweinia (glögiä) ja lämmin tila, jonka jälkeen lämmenneet vieraat tarkenevat jatkaa kierrosta." Viittätoista-kahtakymmentä minuuttia kauemmin hallin sisällä ei Spiegelin mukaan tarkenisi kukaan olla.



Veistokset olivat hienoja ja lämpötilan etukäteen tsekanneena kahdeksastakin pakkasasteesta selvisi juuri ja juuri. Viimeisenä aukiolopäivänä paikka oli jo aamusta kohtuullisen täynnä, ja lähtiissä jono oli jo niin pitkä että luultavasti teosten läpi olisi pitänyt kävellä jonossa. Hyvä siis, että oltiin ajoissa liikkeellä.

Hallin toisessa päässä oli (lämpimän puolella) esittelykirjojen poistomyynti. Saksassa kirjoilla on kustantajan määrittämä minimihinta, jonka alle kirjoja ei lain mukaan saa myydä. Poikkeuksia ovat ainoastaan riittävän kauan varastoidut kirjat ja vahingoittuneet kappaleet. Lainsäädännön tarkoituksena on ilmeisesti suojella pikkukirjakauppojen laajempaa valikoimaa ja rahoittaa kulttuuriteoksia bestsellereillä. Tosin mikään lainsäädäntö ei tarkasta, menevätkö varat todella sinne minne on tarkoitettu, eli tästä monopolista voi olla montaa mieltä.


Näillä kirjamarkkinoilla kuitenkin esittelykäyttöön varattuja uusia kirjoja myytiin alle minimihinnan, ja myynnin laillisuudesta oli jo mediamylly käynnissä. Otin nyt ihan monopolinvastustusperiaatteesta muutaman kirjan pikkurahalla mukaan. Ps. Kirjamyynti on auki Mainzin Altes Postlagerilla vielä kevääseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti