maanantai 9. heinäkuuta 2018

Yllättävän helppoa kestoilua

"Niin, onhan ne kestovaipat edullisia, mutta jaksaakohan sitä.." Näin minäkin ruukasin ajatella.

Ennakko-odotukset kestovaippailusta liittyivät jotenkin viherpiipertäjien ekologiseen mutta hankalaan elämäntapaan. Ne tuntuivat vähän likaisilta, epämiellyttäviltä ja todella isotöisiltä. Kuka nyt haluaa pesukoneeseensa kakkaa? Kyllähän ne haisee! Eikö kestovaippaan pissaaminen tunnu vähän samalta kuin housuun pissaaminen, uudet imukykyiset muovivapathan on niin miellyttäviä? Eikö sieltä kangasvaipasta valu jotain aina ulos..? Entäs reissussa, silloin on ainakin pakko käyttää muovivaippoja..

Väärin, väärin, väärin!
Aloitimme kestovaippailun heti sairaalasta palattuamme käytettynä ostetuilla kymmenellä sisävaipalla, imulla ja neljällä kuorella (yht. muistaakseni n. 70e). Alun epäilyksistä huolimatta emme voisi olla tyytyväisempiä! Vaipat on helppo pukea ja ne pitävät niin alun löysät maitokakat kuin nykyiset mammuttikakat sisällään hyvin. Meillä on kannellinen ämpäri hoitopöydän vieressä vaipoille, eikä haju pääse kannen alta mihinkään. Vaipat saa ämpäristä suoraan oikealla heittotaktiikalla pesukoneeseen ilman, että vaippoihin tarvii edes koskea.

Alussa kuvittelimme, että kaupungille tai muuten reissuun lähtiessä pitää vaihtaa kertakäyttövaippa, koska se on "helpompi". Nyt olen kuitenkin reissannut kestovaipoissa, eikä homma ole yhtään sen isompi kunhan käytetyille vaipoille on vain muovipussi mukana (myönnän, tämä on vielä aika epäekologista mutta en ole löytänyt vielä käytettyä suihkuverhoa vaippapussiksi..). Lisäksi vauva saa näppylöitä muovivaipasta, enkä ole edelleenkään ymmärtänyt mistä tämä helppousmyytti tuli? Ihan sama homma se on vaihtaa se kestovaippa kuin normaalikin.

Pesen tällä hetkellä yhden koneellisen vaippapyykkiä päivässä, ja samaan koneeseen menevät muutkin 60 asteen valkkopyykit. Joidenkin palstojen mukaan vaipat voisi pestä välillä myös 40 asteessa, mutta tällöin niihin jää ainakin meillä porkkanatahroja.

Miten homma sitten hoidetaan?

Meillä on MotherEase-merkkiset sisävaipat ja näihin imuja. Näin pienillä imuja ei kai tarvisi edes käyttää, mutta tämä kaveri kyllä pissaa sen verran, että lisäimuista ei ole ainakaan haittaa ollut.

Sisävaippa ja imu. Tämä sisävaippa kiinnitetään neppareilla ja menee noin seitsemään kiloon asti.

Sisävaipan päälle puetaan kuori. Empiirisen testin perusteella suosittelen lukemaan kuorten pesuohjeet ennen käyttöä, eikä toimimaan kuten me, ja pyörittämään niitä kuivaajassa ellei niitä siihen ole suunniteltu :/ Kuoren tarkoitus on siis toimia eristeenä ja olla päästämättä kosteutta läpi vaatteisiin (ja tämä myös toimii ellei eristettä tuhoa kuivaajalla..)

Sisävaippa puettuna ja alla kuori.

Kuori peittää sisävaipan kokonaan ja kosteus ei pääse vaatteisiin

Jos jotain huonoja puolia pitäisi löytää, voin listata seuraavat:

  • Pyykin pesu pitää tietysti organisoida. Tämä ei ainakaan meillä ole ollut ongelma, pesen vaipat monesti illalla ja heitän ne yöksi kuivuriin. Ellen ole muistanut pestä sisävaippoja, käytän harsovaippoja kunnes sisävaipat ovat taas kuivia.
  • Kestovaippa on isompi kuin muovivaippa. Isompiin vaatekokoihin pitää siis siirtyä aiemmin ja vastasyntyneenä vauva näyttää hassulta kun vaippaa on melkein yhtä paljon kun vauvaa :D
  • Kuivaaja on ehdoton! Koitin kuivattaa koneellisen auringossa ja vaipat muistuttivat oravannahkoja. Lisäksi kuivaaminen huoneenlämmössä kestää about ikuisuuden. Ellei sitten käytä pelkästään harsovaippoja.
  • Vauva ei tykkää olla märässä vaipassa. Itse listaisin tämän hyväksi puoleksi, sillä se myös tarkoittaa että vauva oppii kuivaksi aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti