perjantai 6. heinäkuuta 2018

Myyttinen vauvan tuoksu - höpöä vai totta?

Olen jo aiemmin ihmetellyt myyttistä vauvan tuoksua. Osa naisista on sitä mieltä, että vauvaa voi nuuhkia loputtomiin ja vauvan tuoksu on ehdottomasti maailman paras tuoksu. Itse en ole havainnut muiden tai omassakaan vauvassa mitään erityistuoksua, enkä ole kehittänyt pakkomiellettä nuuhkia vauvojen päälakia.

Ainut tutkimus, jonka pikagoogletuksella aiheesta löysin, oli tämä v.2013 toteutettu pienen otoksen (N=30) tutkimus, jonka perusteella vauvan tuoksu voisi aktivoida naisen palkkiojärjestelmää. En ole alan ekspertti mutta yleisesti hyvä periaate on uskoa jotain tieteellisesti todistetuksi vasta, kun aiheesta löytyy liuta artikkeleita. Jätetään tämä siis kuriositeetiksi ja siirrytään empiiriseen dataan.

Keskustelupalstat, naistenlehdet ja jopa osa vakavammasti otettavista lähteistä on täynnä vauvan tuoksua hehkuttavia juttuja. Ainoastaan häviävän pieni osa äideistä ihmettelee, miksei oma vauva tuoksu. Keskustelupalstojen pika-analyysi osoittaa siis, että suurin osa naisista (tai ainakin keskustelupalstoja käyttävistä äideistä) huomaa tuoksun tietoisesti, ja murto-osa osa on yhtä pihalla kuin minä. Lisätutkimukseksi haluaisin tietää, mikä osa äideistä on ennen tuoksuttelua käyttänyt vauva-öljyä tai muita tuotteita.

Oma hajuelimeni ei siis ole havainnut mitään erikoista. Ensimmäisen kuukauden vauva haisi lähinnä steriililtä ja hienoisesti puklulta, ja silloin tällöin pierulta. Ei järin houkuttelevia hajuja, en kokenut palkkiojärjestelmäni huutavan hallelujaa. Jossain vaiheessa putsasin loput karstat päästä vauvaöljy + vauvashampoo -menetelmällä, jonka jälkeen vauvan päänahka haisi jonkin aikaa vauvaöljylle. Nyt kun vauvaöljyn jämät ovat haihtuneet ja ihon bakteerikanta alkaa ilmeisesti päästä käyntiin, vauva haisee mielestäni ihan normaalille ihmiselle. En edelleenkään siis elä nenä vauvan päänahassa kiinni, eikä tarkkanenäisempi partnerikaan ole huomannut mitään ihmeellistä.

Meidän osaltamme vauvantuoksuinen pumpulielämä jäänee siis kokematta, mutta onnea vaan niille jotka kokevat huippuhetkiä vauvantuoksussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti