sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tekniikkaa, tehoshoppailua ja suklaata

Teknisesti orientoituneen ystäväpariskunnan viikonloppuvierailulla ainoa ajateltavissa oleva kohde oli tietysti tekniikan museo. Reilun tunnin ajomatkan päässä Darmstadtista sijaitseekin näppärästi Sinsheimin ja Speyerin tekniikan museot, joista Concorden houkuttelemina valitsimme Sinsheimin.

Sinsheim tarjoaa viisi hallillista autoja ja moottoripyöriä, armeijan kalustoa, junia, sukellusveneitä, lentokoneita, helikoptereita ja kaikkia ajateltavissa olevia moottorillisia ja moottorittomia liikkumavälineitä. Lisäksi museossa on viiden kerroksen korkuinen IMAX 3D-leffateatteri, sekä katolla Concorde, Tupolev ja muita "pikku"koneita.

Leffalipun sisältävä pääsymaksu oli aikuiselta 19 e, ja opaskirjanen kustansi päälle 3 e. Opaskyltit olivat englanniksi ja saksaksi. Kiersimme klassikkoauto- ja armeijan kalustonäyttelyä ensimmäiset puolitoista tuntia kahdessa ensimmäisessä hallissa. Nähtävää oli niin paljon, että kaikkeen oli mahdotonta perehtyä. Tavaraa oli kahdessa kerroksessa, sekä katto täynnä lentovälineitä - kaikki erinomaisesti esillä, puunattuna ja kyltitettynä.



Välissä tankkasimme itsellekin vähän energiaa koneeseen museon lounaskahvilassa, ja jatkoimme formula- ja ralliautonäyttelyn läpi kohti kattoa. Concorde ja Tupolev oli sijoitettu vierekkäin museon katolle, ja molempiin koneisiin pääsi sisälle. Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi, että Concorde ja Tupolev ovat ainoita matkustajakäytössä olleita yliäänikoneita, molemmat otettu käyttöön 70-luvulla ja Concorde lensi viimeisen lentonsa 2003. Vertailun vuoksi, nopein lento Concordella Heathrowsta New Yorkin JFK:lle kesti 2 tuntia 52 minuuttia, kun nykykoneilla se vie vähintään 7 h 30 min. Kunnioitettavaa insinööriosaamista vuosikymmenten takaa! Molempiin koneisiin pääsi sisälle ja katsomaan ohjaamoa muoviseinän takaa.


Concorden ohjaamo vasemmalla, on siinä ollut lentäjällä tekemistä nappien kanssa.

Tässä vaiheessa alkoi iskeä tietoähky, ja suuntasimme leffaan. Luontoleffa oli tietysti puhuttu saksaksi, mutta vierailijat kuulostivat silti olevan tyytyväisiä antiin. Isohan se kangas oli, mutta pieni harmitus tuli 3D-lasien huonolaatuisuudesta. Kiva välipysähdys kuitenkin katselun lomassa.

Koska vierailla oli kenkien tarvetta, pyörähdimme takaisin Wertheim Village -outletkylän kautta. Eccon outlet-myymälä löytyi heti ja uusien kesäkenkien kanssa suuntasimme kylän vieressä olevan suklaatehtaan myymälän kautta kotiin. Tehokas päivä jatkui vielä Frankfurtin pikakierroksella, ja sitten oltiinkin kohtuullisen kypsiä kaatumaan sänkyyn. Kiitos vieraille! Seuraavat teknisesti orientoituneet vieraat voisivat viedä minut vaikkapa Speyerin tekniikan museoon, jossa esillä on avaruussukkula :)

Vielä muutama herkkupala kierrokselta loppuun.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti