perjantai 5. lokakuuta 2018

TOP 7 - Vanhempainvapaan odotukset vs. todellisuus

Hups, kolme kuukautta hurahti ihan huomaamatta! Tämä teksti on heinäkuun lopusta mutta julkaisu vähän myöhästyi. Siinäpäs se ensimmäinen pätkä vanhempainvapaata sitten olikin!

Tämä on siis hyvä hetki koota äitiysvapaan ennakko-odotukset (EO) vs. todellisuus (T) -listaus:

EO1: Olen sekaisin väsymyksestä

T: Ei ollenkaan niin paha kuin kuvittelin. Vauva nukkui alusta asti hyvin ja kun heräsi syömään, nukahti uudestaan. Jos vauva valvoi öisin, se johtui mahakivuista eikä siitä, että sen rytmi olisi sekaisin. Lisäksi partneri auttoi niin, että sain välillä illalla tirsoja ja viikonloppuisin nollattua univajetta. Nyt se nukkuu jo 8h yössä!

EO2: Olen varmaan ihan sairaan tylsistynyt

T: Tylsiä päiviä on ollut ehkä kolme. Muuten meillä on yllättävän kivaa kotona, ja ei ole mikään ongelma touhuta vaikka kolme tuntia pelkästään vauvan kanssa. Vauva on hetkessä elämisen paras konsultti!

EO3: Luen kaikki bisnes-kirjat, joita en ole työn pyörteessä ehtinyt lukemaan

T: Ei puhettakaan, että aivokapasiteetti riittäisi paksuun asiakirjallisuuteen. Huutava vauva käsivarrella on myös paha kuunnella audiokirjoja. Ainut mikä toimi oli kevytkevyt fiktio: niin kevyttä, että kirjaa pystyy lukemaan pari sivua kerrallaan, sekä niin kevyttä, että toisessa kädessä voi kantaa vauvaa ja toisessa kirjaa. Parhaillaan meni kolmen kirjan viikkovauhtia, mutta se oli ennen kuin vauva painoi 7kg ja kasvoi yli käsivarren mitan.

EO4: Kehitän itseäni opiskelemalla uusia taitoja verkkokursseilla

T: Kehitän itseäni tekemällä hiljaisia, seisomakorkeudella sijaitsevia askareita, jotka eivät vaadi aivoja (vauva oli mahakipujen takia aika pitkään kannettava tapaus). Näiden löytämiseen meni hetki, mutta lopulta huomasin, että keittiön työtaso sekä silityslauta ovat oikealla korkeudella. Nyt on syntynyt siis erityyppisiä smoothieita, kauramaitoa, saippuaa sekä läjä erinäköisiä muita ompeluksia ja askarteluja. Askareet pitää vain kasata niin, että meluisat tai muita työskentelykorkeuksia vaativat osat voi tehdä sillä aikaa kun vauva nukkuu omassa sängyssä tai viihtyy leikkikaaressa.

EO5: Vauvat viihtyvät vaunuissa

T: Normaalit vauva viihtyvät vaunuissa. Meidän versio VIHAA vaunuissa makaamista. Sekä liian pitkää autoistuimessa istumista. Hän haluaa tilaa liikkua! Ei siis asiaa vaunulenkille uniaikojen ulkopuolella, ellei vauvaa halua kantaa suurinta osaa matkasta.

EO6: Pienen vauvan vanhemmat eivät käy missään

T: Tätä ennakko-oletusta vastaan olemme taistelleet tietoisesti. Olemme käyneet ravintoloissa, pubeissa, kaupunkifestareilla, kahvilla, rannalla ja ties missä. Homma toimii hyvin niin kauan kuin vauvaa on valmis kantamaan välillä.

Kaupunkifestareiden vetonaula nauttii ollessaan kuulematta musiikkia

EO7: Vauvan päiväunien aikaanhan ehtii vaikka tekemään töitä!

T: Heh, kokeneemmat nauravat varmaan jo ääneen. Noh, olisin ehkä onnistunut pusertamaan muutaman tunnin, ellei Saksan verottaja olisi päättänyt, että kahden kuukauden ikäisen vauvan äidille on loistava idea tehdä verotarkastus! Siinä meni sitten kuukauden päivätirsa-ajat verotusta valmistellessa. Mutta ompahan tehty, perkules. Ja sitten vielä vanhempainraha-anomusten ja muiden byrokratian rattaiden vaatimien papereiden täyttö vei lopun ajan. Voi, kun Suomessa on helppoa.

EO8: Sittenhän mulla on aikaa!

T: Aikaa on, mutta myös aikaa vieviä askareita. Imetyksen ottamaa aikaa on hankala hahmottaa etukäteen, mutta se vie yllättävän suuren osan päivästä! Meillä siihen lisäksi tuli vielä pumppaushässäkkä, pullohuolto ja maitopulverilogistiikka, joka vie vielä tuplasti enemmän. Muuten aliarvioin myös pyykkishown, yleisen järjestelytarpeen, sekä vauvankanniskeluajan joka meillä oli varmaan mahakipujen vuoksi normaalia korkeampi kahden ja puolen kuukauden ikään asti. Nyt tosin pumppaushässäkän sekä mahakipujen loputtua aikaa itse asiassa onkin enemmän. Ehkä olisi pitänyt aloittaa äitiysloma vasta kolmen kuukauden kohdalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti