perjantai 18. tammikuuta 2019

Jugurttia huiviin!

Rahkankorvikkeen etsintämission edetessä, tuli mieleen, että jugurttiakin voisi tehdä itse! No voi rahkaakin, mutta sitä pitäisi suodattaa, enkä tiedä mitä sellaisella määrällä heraa tekisin. Aloitetaan siis helpolla, eli jugurtin tekoon mars!

Aloittelin testailulla seuraavasti:
Maito olisi pitänyt lämmittää 80 C. Noh, eihän mulla ole vedenkestävää lämpömittaria joka riittäisi 80 C asti, eli mutulla mennään. Lämmitän maitoa (3,8% rasvaa) kunnes se höyryää reilusti, muttei kiehu.
Sitten maito jäähdytetään 45 C:een ja sekaan heitetään pari ruokalusikallista jugurttia juureksi. Vauvan kylpylämpömittari riittää onneksi 45 C, ja juurena käytän kaupan normaalirasvaista jugurttia (3,8%). Lasipurkit desinfioin maidon lämmittelyn aikana vauvan pullohöyryttimessä, ja seoksen ollessa valmis 

Näistä yrityksistä tuli ihan normaalia jugurtin makuista jugurttia

Seosta pitäisi pitää n. 45 C lämpötilassa about 8, jonka jälkeen jugurtti laitetaan yöksi jääkaappiin jähmettymään. Näitä maitopohjaisia seoksia lämmittelin eri tyyleillä patterin päällä, lämmitettävän huovan sisällä ja kahvinkeittimen päällä aina hyvin tuloksin. Todennäköisesti myös uunissa valot päällä yön yli olisi toiminut. 

Tällä välillä partneri kuitenkin oli kyllästynyt kahvinkeittimen päällä tai jossakin nurkassa ässehtiviin purkkeihin, ja ostanut minulle jugurttikoneen! Olin aluksi vähän vastaan, koska erillinen laite sotii aika pitkälle zero waste ideologiaa vastaan, mutta ostettu mikä ostettu. Kyseessä nyt on kuitenkin hyvin yksinkertainen lämpötilakontrolloitu vesiastia, jonka luultavasti jokainen itseään kunnioittava insinööri osaisi rakentaa itse.. Kuitenkin, kun siirryin kaurajugurttiin totesin, että onhan tää nyt aika kätevä peli! Nykyisin perusruuakseni valikoitunut ja myös vauvan arvostama kaurajugurtti onnistuu jugurttikoneella poikkeuksetta hyvin. Näin se menee:

Mitataan 3dl karkeita kauraleseitä yöksi turpoamaan - ajanpuutteessa myös pari tuntia riittää. Käytän karkeita leseitä kauramaitoon ja jugurttiin, koska se minusta vain maistuu tällöin paremmalta. Myös normaalia elovenaa voi toki käyttää.

Turvonneet hiutaleet huuhdellaan siivilän läpi ja surruutetaan noin 4dl vettä kanssa mikserissä hienoksi muutaman minuutin ajan. Lisätään vettä, kunnes seosta on 1,6 l ja sekoitetaan. Siivilöidään karkealla siivilällä.
Keitellään kunnes kauramaito vähän sakenee (yleensä n. 10 min). Jäähdytetään n. 45C (vähän kädenlämpöä lämpöisempi, en jaksa enää mittailla lämpömittarilla) ja lisätään 4 rkl edellisestä jugurtista (myös maitopohjaista jugurttia voi toki käyttää pohjana, tai maitohappobakteeritabletteja).
Heitetään jugurttikoneeseen ja annetaan ässehtiä 38-40C ja 8h. Hyydytetään jääkaapissa yön yli. Purkkejakaan en ole desinfioinut enää aikoihin ja hyvin pelaa!

Proteiinilisänä käytän aamupuurossa hamppuproteiinia, joka maistuu mukavan raikkaalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti