perjantai 18. tammikuuta 2019

Zero Waste - omat yritelmät

Yle uutisoi ammattijärjestäjän testistä elää zero waste elämää (https://yle.fi/uutiset/3-10602150). Jotenkin jutusta jäi vaikea ja negatiivinen olo, joten tässä omat kokemukset jätteen määrän vähentämisyrityksistä tähän asti - toivottavasti positiivisesti!

Oma jätteiden vähentely on nyt ollut käynnissä ehkä noin vuoden. En ole tehnyt tarkempaa analyysia vaa'an kanssa, mutta nykyään meidän normaalin kokoinen sekajäteastia viedään noin 8vk välein, jolloin se on ehkäpä puolillaan. Pakkausjätettä kertyy aiemman kerran viikossa pussillisen sijaan noin kolmasosa. Vauvan sormiruokailun ja lisääntyneen kasvisten käytön takia biojätettä tulee aiempaa enemmän, ehkäpä kerta viikkoon pieni astia lisää. Sivussa on parantunut talous, terveys ja arkeen on tullut lisää aikaa, eli kokemukset on kyllä aika erilaiset kuin Turun tätillä.

Mitä sitten on muuttunut?

Helpot ensikorvailut on tehty jo aikapäiviä sitten ja hyviksi koettu:
  • Talouspaperin korvaaminen vanhoista keittiöpyyhkeistä, t-paidoista ja lakanoista ommelluilla kestopyyhkeillä. Käytämme näitä myös keittiöluutun korvaajina, sillä nämä saa oikeasti pesemällä puhtaaksi ja hajuttomaksi, toisin kuin ne kaupan ällöttävät aina haisevat muovirätit
  • Kuukuppi on ollut käytössä jo varmaan 15 vuotta, kestositeet synnytyksen jälkivuotoon, vauvalla kestovaipat.
  • Kasvikset ostetaan omiin kangaspusseihin. Jostain kertyneet vanhat muovipussit on jatkokäytössä leipäpusseina ja pakastuspusseina.
Mikään yllä mainituista ei ole tuottanut lisää vaivaa tai ajankäyttöä, muuta kuin kestojuttujen ompelu kertaalleen.

Perustarpeet: Kestotalouspaperit, siteet, etikka, mikseri, jugurttikippo ja vanhoista verhoista tehdyt ostospussukat.


Ruoka

Seuraava askel oli sitten ruokavalion muutos. Mietin pitkään, millä korvata peruruoakseni muodostuneet rahkan ja raejuuston sekä kahvimaidon, ja viimein löysin hyvät kikat!

Rahka ja raejuusto on korvaantunut kaurajugurtilla, johon sekoitan hamppuproteiinijauhetta. Jugurtin valmistuksesta erillinen juttu http://frankfurtti.blogspot.com/2019/01/jugurttia-huiviin.html
Kahvimaidossa olen siirtynyt itse tehtyyn kauramaitoon, joka ei kyllä mene liivatteeksi kuten Ilanan jutussa kävi. Resepti on seuraava: 2,5 dl kaurahiutaleita veteen yöksi lillumaan (2h riittää kiireiselle). Huuhtelu, mikseriin 4 dl vettä kanssa, muutama minuutti sekaisin ja veden lisäys kunnes yhteistilavuus on 1,8 l ja sekoitus. Siivilöidään tiheän siivilän läpi ja laitetaan jääkaappiin. Nopeaa on ja hyvältä maistuu - jos haluaa lisää makua niin laittaa joko kanelia tai vähän sokeria. Kauran siivilöintijämät käytän joko leivonnassa tai omassa puurossa.

Seuraavaksi korvailin suurimman osan lihansyönnistäni pavuilla ja linsseillä. Ostan pavut ja herneet kuivattuina, laitan yöksi likoamaan ja keitän seuraavana päivänä niin, että saan viikon annoksen tehtynä kerralla. Kalan ja kasvikset ostan markkinoilta omiin rasioihin ja pusseihin ja lihaa saimme tutulta metsästäjältä, jolta ostimme kokonaisen peuran. Margariinin, juuston ja kinkun leivänpäällisinä olen korvannut linssimössöllä, johon keitän linssejä, heitän sekaan öljyä, sipulia ja valkosipulia ja surrautan sekaisin.

Ruokavalion perusteet: Papuja, linssejä, soijarouhetta, hirssiä.

Kuulostaako isotöiseltä? Ei ainakaan ajankäytöllisesti! Kaupassakäynti on kutistunut kertaan viikossa ja sieltä raahattava kilomäärä kutistunut oleellisesti. Tiistaisin käyn markkinoilla hakemassa viikon kasvikset ja kalan omiin pusseihin ja rasioihin. Papujen tai linssien keittely tai supernopea kauramaidon valmistus ei mielestäni lisää keittiössä vietettyä aikaa, siinä se menee muun ruoanlaiton seassa. Ja rahansäästö verrattuna lihan ja valmisruokien ostoon on melkoinen.

Mitäs muuta?

Osa jätteistä kertyi kosmetiikasta, pesuaineista ja muista hygieniatuotteista. Näihin purivat seuraavat konstit:

  • Teen nestesaippuan liottamalla kiinteää saippuaa veteen ja lisäämällä vähän kookosöljyä. Meillä on nyt 9 kk aikana kulunut kiinteää saippuaa ehkä 60g, kun normaalisti nestesaippuaa olisi kannettu kaupasta varmaan neljä pakettia. Laskennallisesti ostamani 3 palan kiinteä saippuapaketti riittää meille ehkäpä 2,5 v.
  • Astianpesukone käy ruokasoodalla
  • Pesuhuoneen siivoan etikalla ja ruokasoodalla
  • Kookosöljy toimii meikinpoistoaineena ja ihovoiteena*. Kasvo- ja käsirasvoja olen myös tehnyt itse, kun sain ystävältä mehiläisvahaa, reseptejä tulee jahka löydän toimivimmat. Käytän myös edelleen loppuun vanhoja purkkeja.
  • Deodorantti on kookosrasva-ruokasoodaseos ja toimii yhtä hyvin kuin rexona
  • Kosmetiikassa ei ole tarvinnut etsiä vaihtoehtoja, meikkaan niin vähän että pärjään vanhoilla meikeillä maailman loppuun, tai sitten ne pilaantuvat.
  • #NoPoo eli shampooton elämä. Hiukset on nyt pesty jo pidempään pelkällä vedellä. Katsotaan pysynkö tässä, mutta yhtään shampoo- tai hoitoainepurkkia ei ole tarvinnut ostaa aikoihin. Hyvä purkiton vaihtoehto on myös palasaippua ja hiusten huuhtelu esim. etikalla.
Kieltäydy - Kierrätä

Tämä puree erityisesti uusiin vaatteisiin ja muihin tarpeisiin.
Olen ommellut vanhoista pyyhkeistä ja muusta jämämateriaalista vauvalle ruokalappuja, makuupusseja, vaipanvaihtoalustan ja muuta tarpeellista. Omia ja parterin vaatteita on parsittu ja jatkokäytetty esim. serveteiksi. Jämälangoista olen kutonut pipoja ja villasukkia. Olemme lähtökohtaisesti pyytäneet, että vauvalle ostettaisiin leluja ja vaatteita vain tarpeeseen, ja tämä on toiminut yllättävän hyvin.
Ymmärrän, että ompelukoneettomalle tämä ei välttämättä lähestymistapana toimi, mutta kirpparit ja tori.fi on tavaraa täynnä - ainakin voi tsekata onko tavara saatavilla jo kertaalleen käytettynä.

Uutena vauva on saanut muutamia vaatekappaleita lähinnä lahjoina tai paniikkiostoksina (kun kaikki bodyt on yllättäen yön aikana käynyt liian pieneksi :D), kaikki muu kuten sängyt, vaunut, turvaistuimet jne. on hankittu käytettynä. Paniikkiostoksista luopuminen olisi seuraava tavoite..

Omia uusia vaatteita en vauvan nimiäisten jälkeen ole ostanut yhtään, ja taidan pysyä samalla linjalla hetkisen. Lisäksi on varmasti useampia pieniä muutoksia, joita en edes muista, koska niistä on tullut niin arkipäivää.

Summa summarum
Omien jätteiden kriittinen tarkastelu ja järkevä minimointi on säästänyt paitsi aikaa ja rahaa, myös hermoja ja toivottavasti ympäristöä. Nyt ei tarvitse miettiä, että minkähän herkun tai vimpeleen tai vaatteen seuraavaksi tarvisin, kun perusolettamus on ettei tarvitse kertakaikkiaan mitään! Ihana rauha ja ajansäästö, käytettävissä sitten vaikka kirjoihin, siihen kutomiseen tai ompeluun, tai vaikkapa sen tutkimiseen, miten kahvinporoissa kasvatetaan syötäviä sieniä... ;D


* Nyt niille "Kookosöljy on epäeettistä" -besserwissereille: jos käytän kookosrasvaa tätä vauhtia, saan purkin tyhjäksi ehkä kymmenen vuoden kuluessa. En edes uskalla ajatella miten monta Lorealia olisin ehtinyt ostaa tässä välissä. Katsotaan niitä vaihtoehtoja kun tuo purkki on tyhjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti