torstai 18. tammikuuta 2018

Osa 19 - Finanssiasiat

Yrittäjälle finanssiasiat eivät ole yksinkertaisia. Koska kuulun yksityiseen sairaskassaan, joudun maksamaan koko äitiysajan täyttä vakuutusmaksua, sekä tietysti muita yrittäjän vakuutuksia, kuten oikeusturvaa, työkyvyttömyysvakuutusta jne. Eläkkeen maksun saa onneksi tauolle.

Saksassakin tuloista rangaistaan, ja yrittäjyydestä vielä tuplasti. Maksimisumma vanhempainpäivärahalle on 1800e, josta jäisin yrittäjävakuutusten, vuokran ja muiden pakollisten menojen jälkeen muutaman satasen miinukselle. Lisäksi minulle on määrätty edellisen vuoden tulojen perusteella ennakkoverot, jotka joudun maksamaan parin kuukauden välein. Näitä ei tietysti ole mahdollista muuttaa, koska määräys on määräys ja eiväthän yrittäjät nyt lapsia tee!

Mikäli joudun lopettamaan työt raskauskomplikaatioiden takia, pääsen kahden viikon karenssin jälkeen sairaspäivärahalle, jota tulee maksimissaan 1400e kuussa. Muutoin sairaskassa maksaa lapsen synnyttyä jollain käsittämättömällä logiikalla kertakorvauksena 1800e.

Vanhempainpäiväraha lasketaan kuukausina lapsen syntymästä, eikä kalenterikuukausittain kuten mikä tahansa normaali rahankulku. Lisäksi on epäselvää, millä perusteella vapaan aikaiset tulot vähennetään vanhempainpäivärahasta. Palkansaajat saavat Saksassa koko kuun palkan kuukauden puolivälissä, mutta minä tietysti vasta jälkikäteen kun työ on tehty, lasku lähetetty ja asiakas muistanut maksaa. Vielä on hieman epäselvää, ymmärtääkö vanhempainraha yrittäjän arkea vai ei. Elterngeld-laskuri kaatuu joka kerta, kun sinne koittaa monimutkaista tilannetta syöttää, joten kokeillaan seuraavaksi puhelinneuvontaa. Henkilökohtaisesti tavattavissa olevat neuvojat ovatkin sitten Karlsruhessa, 260 km päässä.

No mutta. Selviää, että vanhempainrahaa voi saada heti syntymästä, eli en joudu sinnittelemään sairaspäivärahalla - mikäli selviän työkuntoisena synnytykseen asti. Tai ainakin puolityökykyisenä, sillä jo puolen kuun palkkioilla maksan sentään pakolliset menot, toisin kuin tuella. Olen juuri saanut hyvät suhteet luotua asiakkaisiin, eli en myöskään haluaisi menettää kontaktia kuukausiksi kokonaan. Toivotaan siis kilttiä vauvaa!

Gynekologimaksuista ja muusta maksuliikenteestä juttua pukkaa myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti